”Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning” – Dag 63 av 365

Känslan när Tove ringer från skolan och jag tänker ”men jösses vad har hänt nu” och hon sprudlande berättar:

”Spanskaprovet var idag och det gick jättebra mamma. Jag är så stolt över mig själv.”

I går kväll var läget ett annat när hon förtvivlat försökte plugga till spanskaprovet som skulle ha varit på måndag, kände sig värdelös för att inget fastnade. Två av mina barn har dyslexi och skolan är och har varit en kamp för båda. Att Tove får LYCKAS, känna känslan av att hon KAN är ovärderlig. Givetvis öste jag beröm och pepp och vi pratade om hur viktigt det är att hon tar med sig den här känslan och erfarenheten när hon tvivlar på sig själv nästa gång.

Ja, för det kommer att komma en nästa gång – många gånger. Dyslexi försvinner inte men det finns väldigt mycket att göra som underlättar och skapar lösning istället för låsning. Alternativa sätt att plugga, lära in och ta till sig kunskap. Skriva med papper och penna byts ut mot dator eller padda med rättstavningsprogram. Läsa fakta i en bok byts ut mot bibliotekstjänster som innebär att du kan lyssna samtidigt som du följer med i texten. Jag tackar gud för teknikens framsteg!

För Tove t ex har kärleken till musiken varit ovärderlig. När läsläxorna innebar gråt och tandagnisslan var en SMART-TV med youtube som app det bästa sättet. Minns hur hon stod i timmar och sjöng med i sing-a-longs med texten på TV-rutan. Den stora utmaningen var min favorit med KENT – ”Mannen i den vita hatten” – inte en lätt text kan jag lova. Men hon lärde sig…banne mig hon lärde sig.

Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan förutsättning

Nya begrepp ger nya förutsättningar

Vi pratar inte funktionsnedsättningar längre utan istället heter det funktionsvariation eller ännu bättre funktionsförutsättning. För det är precis vad det är – det är den förutsättningen som Tove och min äldsta son har – att de har dyslexi som påverkar deras förmåga att skriva, stava, läsa och ta in information. Automatisering är svårt, t ex att lära sig multiplikationstabellen eller klockan. Att sitta och traggla tabeller har liksom bara varit lönlöst och det har inte alltid varit enkelt att få alla lärare att förstå. ”Jo, men om Arvid bara tränare lite mer hemma”. Nej, varför lägga så mycket energi på något som det faktiskt finns hjälpmedel till.

Framför allt har det varit en förutsättning som gjort att de har fått kämpa lite mer än alla andra under sina skolår men eftersom mina grymma kids har enorm GRIT och uthållighet har de envist vägrat ge upp. De har gjort saker på sitt sätt och utvecklat sina styrkor istället. Sång, dans och teater, kreativa själar som äger på andra områden. De kommer att ha nytta av sin dyslexi för den har lärt dem att ingenting i livet är självklart eller enkelt. Man måste investera tid och kraft för att komma någonstans. Kanske därför Tove kan öva piano i timmar för att hon har gett sig den på att lära sig själv. Hon är van vid att det tar tid att lära sig saker. Vilken jäkla drivkraft att ha med sig.

Dyslexi ger nya insikter

Det är lite en ödes nyck att jag som älskar att skriva och läsa, alltid har haft lätt för skolan och studier har två kids med dyslexi. Men faktum är att jag tror att det har gjort mig till en ännu bättre skribent för jag vet hur viktigt det är att jag skriver på ett sätt som är enkelt att ta till sig, undviker långa och krångliga meningar, alltför knepiga ord och djupa analyser. När jag skriver vill jag att alla ska kunna förstå och ha glädje av mitt budskap. Det blir inte automatiskt bättre och proffsigare för att språket är på ”hög nivå”. I det enkla bor det vackra äger alla dagar i veckan.

Så till dig som har annorlunda förutsättningar, på vilket sätt det än må vara. Se det som en styrka som ger dig ett försprång här i livet. Du vet vad det innebär att kämpa, ge det där lilla extra och vet hur underbart det känns när du väl lyckas.

Kramar från coachen ❤

"Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning" - Dag 63 av 365
Det är inte ofta Tove läser självmant men för ett tag sen hittade hon en bokserie som hon verkligen älskade och som var skriven på ett sätt som hon kunde ta till sig. Underbart att även ungdomsböcker släpps som ”lättlästa serier” för att man ska slippa läsa barnböcker som tonåring. Det är samhället som behöver anpassas till variationen som finns hos oss människor och inte tvärtom. Foto: Anki Ström

 

"Dyslexi är ingen funktionsnedsättning utan en förutsättning" - Dag 63 av 365
Ödets lott när två av tre har dyslexi men den sista i barnaskaran istället ligger före sin ålder och till och med läser på engelska. Livet är inte rättvist och inte heller förutsättningarna fast man tillhör samma familj. Det är bara att gilla läget fast man inte gillar det, acceptansens innersta kärna. Foto: Anki Ström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.