”Nothing is black or white” – Dag 48 av 365

”Det finns bra och dåliga saker i livet mamma – inget är svart eller vitt” säger Charlie efter kvällsmaten. Min 8-åriga son får sätta agendan för dagens blogginlägg. Han har så rätt min lille filosof och klokordskollega. Foto: Pixabay

De flesta av oss har en förmåga att glömma bort att det finns betydligt fler färger på livets palett än svart och vitt. Att det måste inte vara antingen eller utan finns massor av nyanser däremellan. Grejen är att det är jäkligt enkelt, rent av fegt att bara slänga sig baklänges och vråla ut hur kört allting är. Istället för att som jag skrev om igår låta hjärncellerna gå en omgång och hitta lösningar eller något positivt i sin vardag eller omgivning. Det finns en anledning till att vissa människor överlever de allra hemskaste saker – för att de har en grundsyn på livet som gott, har förmågan att se något positivt i det mörkaste mörker, har drömmar och mål som hjälper till att hålla modet uppe.

Nothing is black or white

Samma sak gäller åt andra hållet, att inte tappa verklighetsuppfattningen och förmågan att kritiskt granska saker, uppgifter, information, sånt som är för bra för att vara sant bara för att det är så himla härligt att sväva iväg på små moln. Jag säger inte att du inte ska tillåta dig att vara lycklig, glömma bekymmer för en stund eller lita på människor men ett filter och vaken blick är rätt bra faktiskt. För att du ska slippa bli blåst, kränkt eller tappa fotfästet när sanningen kommer i kapp. Och sen himlar du med ögonen, darrar med underläppen och utbrister ”det var ju det jag sa – ingen idé att jag försöker vara lycklig för allt går ändå bara åt helvete”. Visst kan saker gå åt helvete men det är faktiskt en risk att kalkulera med i livet.

Min erfarenhet är att människor överlag är antingen eller. Att det finns inga nyanser däremellan. Antingen ligger du på sofflocket och skiter i allt vad träning och näringsrik kost heter, trycker i dig chips och choklad ”för det är ju kört ändå” eller så är det hårdkörning från dag 1, byta ut mat mot soppor och springa flera mil i veckan. Resultatet ska komma snabbt och vara enkelt. Samma sak med allt i livet. Det ska ske NU.

Är det kanske en rädsla för den där gråa vardagen, som lufsar på i sina rutiner, dag ut och dag in. Det är inte skitdåligt men inte heller toppenbra. Men har du tålamod och härdar ut så kommer det små kickar av rosa skimmer emellanåt, stoft av regnbåge efter en tuff vecka. Blommor av din partner, barnen som skrattar och busar, beröm för en bra jobbinsats eller en god vän som kikar förbi sådär spontant och härligt.

Charlie skriker till vid min sida och har ritat med fel färg på sin teckning. Den gula färgen råkade komma ut i ansiktet på sjöjungfrun. Teckningen är vid första anblicken förstörd i hans värld. Jag lugnar ner honom och vi resonerar. Nej, teckningen blev inte som det var tänkt utan ännu bättre. För lite guldstoft i ansiktet gör ju bara sjöjungfrun ännu vackrare.

”Nothing is black or white” för det finns alltid en färgskala emellan.

Kramar från coachen ❤

"Nothing is black or white" - Dag 48 av 365
När ett misstag blir det som förhöjer, gör det redan vackra ännu vackrare. När det inte blir som du tänkt dig utan ännu bättre för du har förmågan att se bortom ”svart eller vitt”. Det finns alltid en färgskala emellan.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.