”Se på dig själv med snälla ögon” – Dag 45 av 365

Jag har alltid ställt höga krav på mig själv. Både i skolan, när det kommer till fritidsaktiviteter i ungdomen eller i yrkeslivet som vuxen. Domen har varit hård och rösten hög och kritisk när jag inte har presterat som förväntat. Ofta utifrån ganska orimliga krav på mig själv. Gudskelov har jag blivit klokare på ”äldre dagar” och mitt motto sen länge är att se på mig själv med snälla ögon. Jag är bara människa precis som alla andra. Foto: Pär Ström

Frågan är vad som blir bättre av att slå ned på dig själv, tycka att du borde göra mer och bättre än alla andra hela tiden. Fundera på det en stund. Fundera på varför du inte har samma tålamod och flexibilitet med dig själv som din omgivning. Dina närmsta vänner, kollegor eller familj kommer ganska ofta undan med saker inte sant?

För att du förstår att det inte är rimligt att förvänta dig stordåd av en arbetskamrat som precis har börjat på arbetsplatsen. Hen kan ju orimligt kunna allt och du svarar glatt på alla frågor.

Och du förstår att bästa vännen inte orkat träna på ett tag för att hen har ju haft det riktigt tufft med livet i stort. Det är klart hen kommer igång igen när allt lugnat ner sig.

Och självklart förstår du att din partner inte hunnit med att städa överallt efter jobbet för att hen är trött och behövde ta sig en stund på sofflocket.

Du är egentligen världens mest förstående människa, omtänksam och full av värme och empati – om alla andra.

Varför blir då rösten så hård och hög mot dig själv? På vilket sätt är du starkare, klokare, bättre och borde per automatik orka prestera mer i alla situationer? Så här är vi alla, lite till mans (eller kvinns för den delen) men det är verkligen något som är viktigt att lägga ned. De orimliga krav som vi ställer på vår egen person som vi aldrig skulle ställa på någon annan.

Jag kommer att skriva mer om selfcompassion, eller självmedkänsla som det heter på svenska, men ett lite råd på vägen är att börja se på dig själv med samma blick som du ser på din omgivning:

Se på dig själv med snälla ögon

Och behandla dig själv precis som du behandlar alla andra som du älskar och bryr dig om i din omgivning. Med en tillåtande och accepterande attityd – för vi är inte mer än människor någon av oss. Inte DU heller.

Kramar från coachen

"Se på dig själv med snälla ögon" - Dag 45 av 365
Bort med den kritiska blicken och fram med de snälla ögonen. Kolla in den där snygga, kloka och självständiga kvinnan i spegeln som faktiskt gör så gott hon kan HELA tiden utifrån de förutsättningar och omständigheter som råder. Foto: Anki Ström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.