”I believe in the magic of kindness” – Dag 44 av 365

I morgon börjar mina två yngsta barn i skolan. Den ena ska upp i högstadiet och är spänd av förväntan, nervös och pirrig. Min yngsta är lite coolare eftersom han blir andraklassare nu och redan känner sina klasskamrater och fröken, längtar efter sina kompisar. Jag hoppas verkligen att mina och alla andra barn som går till skolan imorgon får en bra dag. Att nya eller gamla kompisar är snälla, att det finns vuxna som ser dem och att det enda ”magonda” som existerar är av de där busiga fjärilarna som flyger. Foto: Pixabay

Tyvärr vet jag att det inte är så. Jag vet att det finns barn och ungdomar som mår riktigt dåligt inför skolstarten. Som kanske till och med är rädda. Tänk dig in i det, att vara rädd för att gå till sin dagliga sysselsättning. Det där stället som du måste gå till, för att det är skolplikt i Sverige och ingen kommer undan. Inte ens den som blir mobbad, retad, utfryst, slagen, trakasserad eller kanske har stora inlärningssvårigheter och inte får något stöd. Alla dessa barn och ungdomar som för varje dag känner sig dummare, fulare, så värdelösa att självförtroende och självkänsla till slut inte ens existerar. Kanske till och med tappar lusten att leva. Det gör mig så innerligt ont…

"I believe in the magic of kindess" - Dag 44 av 365
Ingen ska behöva vara rädd, känna sig ensam eller utsatt i skolan. Hur kan vi som föräldrar bidra till att skapa ett bättre klimat? Jo, genom att lära våra barn värdet i att vara snäll och behandla andra med respekt. Foto: Pixabay

Värdet i att vara snäll

Jag försöker lära mina barn att vara snälla. Att behandla andra med respekt och på samma sätt som de vill bli behandlade själva. Jag började med det tidigt för även väldigt små barn kan känna empati och medlidande med andra, men det är viktigt att jag som vuxen visar vägen och är en god förebild. Tänker på hur jag pratar hemma, om andra människor, till mina barn. Det är en ingen ursäkt att skylla på att ”de är så små så det förstår inte” eller ”ja men det vet man ju hur pojkar/flickor är”.

Jag tänker att vi inte behöver krångla till det så himla mycket heller utan bara lära våra barn att vara snälla. Att hälsa på alla klasskamrater, barn de möter på skolgården, scanna av så ingen sitter ensam på rasten, utmana dem i att ge minst en komplimang eller ett riktigt stort leende till någon varje dag. De kan man prata om till middagen sen – vem som gjort flest människor glada med komplimanger och leenden. Det borde banne mig premieras mer att vara snäll, en god kamrat och medmänniska.

I believe in the magic of kindness

Jag tror verkligen att det finns magi i att vara snäll, att ett leende eller en blick kan göra någons dag. Och att vi behöver lära våra barn värdet i det. Att vara snäll och generös mot andra, dela med sig av saker och vara hjälpsam.

Så ska du skicka med dina barn någonting inför skolstarten så är det att vara snäll mot andra.

Kramar från coachen ❤

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.