”Känslor är bara känslor” – Dag 15 av 365

Jag älskar att gråta. Det är det bästa jag vet. De där förlösande tårarna som först spänner bakom ögonlocken och jag gör ett halvdant försök att stå emot, men känslan jag upplever är så stark att det bara inte går att värja sig. Sen kommer den, störtfloden av återhållna känslor som blandas upp med vad det nu än var jag egentligen berördes av den här gången. Men det spelar liksom ingen roll för nu har fördämningen släppt och jag går all-in. Snyftar och snorar och i bästa fall t om hulkar sådär ”icke-charmigt” men så jäkla skönt och befriande.

Annonser

Jag tror det handlar om kontroll. Att för ett stund bara tillåta mig att ge vika för mitt innersta och strunta i att ”hålla ihop” och bemästra mig själv. Att tillåta mig icke- kontroll…det är underbart.

Och när störtfloden av tårar långsamt bedarrat blir det så där bomullsmjukt och skönt inombords. Som en värmande filt runt hjärtat och hela kroppen kapitulerar och slappnar av. Det kan vara en bra film, ett ögonblick i vardagen, en låttext eller fina ord från någon nära som berör. Jag bara älskar att bli berörd.

Du ÄR inte dina känslor

Men lika skönt som det kan vara att släppa lös på dina känslor lika hämmande kan de vara när de tillåts ta över hela livet. Att lära sig hantera känslor är en viktig del av att växa upp och bli vuxen. Ett inbyggt reglage som du själv styr över där det finns proportioner i vad som kommer ut och när. Framför allt hur stort utrymme det du känner får för ditt välmående. Att du kan skilja på att vara dina känslor och att ha dem.

Känslor är bara känslor

Det finns ett uttryck som säger att surfa på känslovågen. Liksom vågorna sköljer in över stranden för att sen dra sig tillbaka, på samma sätt är det med dina känslor. Om du lär dig att inte reagera på impuls, direkt när de kommer utan faktiskt vänta in att de rullar ut igen så kommer du se att det inte är farligt.  Det är samma sak med ångest. När den sköljer över som en våg av omätliga mått våga surfa med den och du ska se att du kommer ut på andra sidan. Till skillnad mot att du drabbas av panik och kämpar för ditt liv, vilket utgör en större risk för att du faktiskt ska drunkna.

Prova nästa gång du drabbas av en känslovåg, oavsett om det är ilska, sorg eller annat, att bara surfa med. Kämpa inte emot, börja inte överanalysera i tanken eller fly in ett något annat som att äta, dricka alkohol, skälla på ungarna eller träna som en galning – bli ett med vågen och lär dig att den inte är farlig för det är ju bara känslor.

Kramar från coachen

"Känslor är bara känslor" - Dag 15 av 365
Känslor är bara känslor ungefär som vatten bara är vatten. Du vet när man som liten inte vill få vatten i ögonen när man tvättar håret och mamma säger ”ja men det är bara vatten”. Ja, precis så är det. Lika lite som vatten i ögonen kan skada dig, lika lite kan en känsla som du väljer att låta vara på något sätt påverka ditt liv. Det är DU som väljer hur du hanterar det som sköljer in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.