”En person är en person oavsett format” – Dag 8 av 365

Har du missat filmen Horton är det ett filmtips från coachen att se tillsammans med dina barn. En underbart rolig och charmig film som även tar upp livets existensiella frågor. Ni får följa elefanten Horton som med mod och envishet står upp för samhällets utsatta grupper genom att skydda Vem-världen och den lilla människan. Horton har nämligen ett viktigt motto: ”En person är en person, oavsett format”.

Annonser
"En person är en person oavsett format" - Dag 8 av 365
Ett filmtips för en regnig sommardag. Charmig och tänkvärd med härliga figurer.

För allas lika värde och rätt till ett fullvärdigt liv

Jag är inte bara KBT-coach & skribent (and so on) utan har även en universitetsexamen i pedagogik i botten och har arbetat många år både med barn och vuxna i behov av särskilt stöd som har funktionsvariation och/eller utvecklingsstörning. Jag har jobbat med barn på så kallad ”tidig nivå” som helt saknar kommunikationsmedel, varit fångade i sina kroppar men framför allt under många år inriktat mig på diagnoser inom autismspektrum och språkstörning.

Jag har jobbat på BRIS som ideell mejljourare och varit korttidsfamilj, har tre egna barn på 8, snart 13 och 20 år och har ett stort engagemang för barn, ungdomar och deras levnadsvillkor. För mig har allas lika värde och rätt till ett fullvärdigt liv med möjlighet att kommunicera och påverka utifrån sina förutsättningar i det närmaste varit ett mission under många år. Jag har följt många familjer genom glädje, sorg och stor kamp för att deras barn ska utvecklas och få ett så gott liv som möjligt i ett prestationsinriktat samhälle där det är svårt att passa in om du inte är supersocial, kan prata för dig, skriva och läsa friktionsfritt. Eller ännu värre, när du inte kan tala alls, helt saknar språk, kommunikation och inte ens kan göra din röst hörd. Vem lyssnar på dig då? Vilket värde har du i samhället när du inte på något sätt kan bidra till vinst, produktion och utveckling?

Eller barn och ungdomar som inte blir lyssnade på hemma eller i skolan. Som inte anses kunna och veta saker för att de är för unga. Det finns inga människor på jorden jag lär mig lika mycket av som mina barn. Mammarollen är mitt livs bästa utbildning. Det är ett som är säkert (och jag har gått några stycken). Och alla dessa barn som blir infogade i fack, förväntas följa en gemensam mall fast de inte alls passar in utan behöver helt andra saker för att fortsätta utvecklas och blomstra.

Vem du än är, ålder, kön, funktionsvariation, hudfärg, sexualitet, könstillhörighet, intressen eller ursprung så är vi ALLA personer som har rätt att bli lyssnade på, behandlade med värdighet och respekt. Du har rätt att få dina behov tillgodosedda, känna dig trygg, älskad och få möjlighet att vara i en miljö där du kan utvecklas utifrån dina förutsättningar. Ingen ska prata över huvudet på dig, tala om vad du kan och inte kan, får och inte får för att du är si eller så.

En person är en person oavsett format (Ur: filmen Horton)

Kramar från coachen

"En person är en person oavsett format" - Dag 8 av 365
En annan av mina hjärtefrågor när det kommer till mänskliga rättigheter HBTQI. Jag är så stolt att vår lilla stad för andra året i rad anordnade en Pride-parad där mer eller mindre hela stan gick ”man ur huset”. I vår familj finns inget rätt eller fel när det kommer till kärlek, hur man klär sig eller vill vara. Mina barn har från tidig ålder fått välja själva bland kläder, leksaker och aktiviteter och utvecklats till starka individer som törs stå upp för den dem är och vill vara. Finns inget som gör mig mer stolt. Foto: Anki Ström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.