Den blomstertid nu kommer – brevet till Marie

”Den blomstertid nu kommer, med lust och fägring stor. Nu nalkas ljuva sommar då gräs och gröda gror…” I morgon är det skolavslutning och vår grymma tjej går ut 6:an. Jag sitter vid min dator och tårarna rinner längs med kinderna när jag som bäst försöker författa ett brev till Toves lärare Marie. En fantastisk pedagog och människa som verkligen gjort skillnad för vårt barns utveckling, både socialt och kunskapsmässigt. Hon tillsammans med många andra vardagshjältar som finns därute i våra skolor och lägger ner sin själ i att jobba med det bästa vi har – våra barn – förtjänar uppskattning och det de gör kan inte värderas nog. Jag är så tacksam.

En resa mot alla odds

Toves skolgång har varit en resa på många sätt. Hon har fått kämpa mot både läs – och skrivsvårigheter, mobbing och varit hårt drabbad av sjukdom med periodvis hög frånvaro. Att säga att vi varit oroliga är en underdrift. När ditt barn får vredesutbrott från ingenstans som 8-åring och till slut skriker rätt ut att hon inte vill leva längre för att ingen tycker om henne. Då är det ingen lek. Det är nog ett av de värsta ögonblicken i mitt liv när jag insåg att min älskade unge mådde så dåligt och inte hade det bra i skolan. Hur hade vi kunnat missa det?

Två skolbyten, lärare som lyssnar och tar tag i saker, grymma speciallärare och en unge envis som synden gjorde susen. Tove går ut 6:an med godkända betyg i ALLA ämnen, ALLA, och bättre än så i ett flertal. Ett barn som låg så långt efter när hon började 3:an att hennes dåvarande lärare ifrågasatte om hon var rätt placerad. Utredningar visade på dyslexi och undermålig undervisning med stora kunskapsluckor. Det var Toves utgångsläge som 9-åring. Var hade hon varit idag utan ett antal ”änglar utan vingar” och en kämparglöd utav sällan skådat slag!?

Bästa Marie – this is for you

Och en av dem som betytt allra mest är Marie. Toves lärare på mellanstadiet. Att höra min dotter 4 år senare säga ”Jag vill inte sluta skolan i morgon mamma. Jag kommer att sakna alla så mycket men mest av allt kommer jag att sakna Marie”. Den känslan går inte att beskriva och jag drar en suck av lättnad ända nerifrån fötterna över att det gick så jäkla bra ändå efter allt som varit. Så bästa Marie – this is for you:

Bästa Marie, hur fasen ska jag få ner med ord hur mycket du har gjort och betytt för vår tjej, för oss som föräldrar. Jag minns än idag när Tove kom hem efter första dagen på nya skolan och utbrast:

”Fröken är underbar mamma. Hon har inte behövt höja rösten en enda gång”.

Nej Marie, du behöver inte höja rösten. Du har ett lugn, en trygghet och pondus som talar för sig själv. Ungarna följer dig ändå, för att DU är DU.

För dig är ingenting omöjligt. Det finns inga hinder utan bara lösningar. Du är så trygg i din roll att du utan att blinka hänger med i ungarnas idéer och förslag. Klassrummet är allas arena. Inte bara din för att du är den vuxne och pedagogen.

Du ser alla och lyfter deras styrkor, finns för eleverna och bryr dig genuint om deras utveckling och välmående. Inte bara deras kunskapsinhämtning utan även hur de växer som människor.

Från en flicka med självförtroendet i botten som kände att hon inte kunde någonting, som grät varenda gång läxorna skulle göras har vi fått en dotter som säger ”jag kan det här”, som stolt visar upp sina prov och betyg med glittrande ögon Som tar tag i läxorna och t om har börjat läsa böcker. Som har vänt sina tunga erfarenheter till att hjälpa andra och vara den som uppmärksammar alla som sitter ensamma på rasterna. Med näbbar och klor står upp för ”de svaga och utsatta”, drömmer om att bli polis och få stå på stora scener och uppträda. Som njuter av att vara den hon är.

Tiden är slut när vi får höra ”Marie säger”, ”Marie tycker” varenda dag men vet du – det avtryck du gjort i vår dotters liv, den förebild du har varit kommer att följa henne livet ut. Bättre avstamp inför högstadiet och nya utmaningar kunde hon inte ha fått och för det är vi dig evigt tacksam.

Tack för den här tiden Marie ❤

Och till min älskade Tove – fortsätt vara ditt fantastiska jag, ta ingen skit, dröm stort och sikta mot stjärnorna. Jag är så stolt att jag spricker. I morgon gråter vi i kapp du och jag.

Den blomstertid nu kommer - brevet till Marie
Grattis älskade unge till din enorma prestation senaste åren. Du är min hjälte ❤

 

 

2 reaktioner till “Den blomstertid nu kommer – brevet till Marie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.