Till mina trollungar på Mors dag – tack för att jag fick bli er mamma

Idag är det mors dag och oavsett om vi tycker att det är en dag att fira eller anser det vara ett kommersiellt påfund så väcker det tankar och känslor. För den som kanske inte har barn, självvalt eller inte och för mig som har begåvats med tre fantastiska trollungar.

Tacksamhet och livets bästa utbildning

Ja, jag har begåvats med mina barn. Det är inget jag tar för givet att jag fick förmånen att bli mamma. Uppleva tre förhållandevis komplikationsfria graviditeter, naturliga förlossningar och få tre friska barn. Jag kan inte för mitt liv tänka mig något större oavsett vilka äventyr och framgångar som väntar mig i framtiden. Och för det är jag oändligt tacksam.

Jag har studerat och jobbat mycket de senaste 20 åren. Provat yrken, gjort flera karriärer och utvecklats enormt som människa på flera plan men det jag återkommer till som är mitt nav och viktigaste uppgift är mammarollen. Därför skriver jag en hel del om mina barn, delar bilder och berättar anekdoter. Ingen utbildning i världen kan ersätta det jag lär mig av att vara mamma. Men det har inte varit friktionsfritt, verkligen inte. Bara för att jag är pedagog, beteendevetare och KBT-coach (och allt det där) så är inte det samma sak som att jag alltid gör rätt, vet HUR och VAD jag ska göra när det händer tuffa saker runt mina barn. Det jag dock alltid, alltid har gjort är att prata med dem. Inget ämne har varit tabu. Utifrån mognadsnivå och ålder har vi resonerat, diskuterat och reflekterat tillsammans vad det än har gällt.

Good enough och modet att vara sig själv

Det finns ett uttryck jag tagit med mig från min pedagogutbildning som jag bär med mig i alla lägen – ”Good enough” – jag behöver inte vara mer än good enough. Jag måste inte vara perfekt ens som mamma. Jag SKA inte vara perfekt för mina barn behöver se, lära och uppleva att även vuxna känner, tänker, gråter och blir arga, gör fel. Sånt är livet och att inbilla dem något annat vore att göra dem en enorm björntjänst. Jag vill rusta mina kids för livet så som det är – sorg, smärta, lidande, utmaningar men också så mycket glädje, lycka, kärlek och upplevelser.

Framför allt vill jag ingjuta mina barn styrka och mod att VÅGA vara sig själva, göra sin grej och inte ta nån skit för att de är den de är. Jag är så innerligt stolt över alla tre att jag börjar lipa på fläcken bara jag skriver dessa rader.

En väldigt fin människa och inspirationskälla sa till mig ”Om jag blir mamma är du min förebild för dina barn är så fria själar. Jag tänker att du har bidragit till det”. Jag tror att det är bland det finaste någon har sagt till mig. För är det något jag vill känna att jag har lyckats med så är det just DET.

Till mina trollungar på mors dag – TACK för att jag fick bli er MAMMA.

Jag älskar er

//Mamma

Till mina barn på mors dag - Tack för att jag fick bli er mamma
Tillsammans genom livet vandrar vid sida vid sida även om vi befinner oss på olika platser fysiskt. Så finns jag alltid hos er i hjärtat. Foto: Elin Hemlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.