”Metoo” – som i att jag har också ett ansvar om jag vill få till en förändring

Metoo drog igång som en stormvind över världen och så även i Sverige. Äntligen säger jag, vågar tjejer, kvinnor berätta. Äntligen lyfter någon bladet från munnen och hjälper på så vis fler att få kraft till att sätta ord på något som kränkt ens person, förstört tillit, satt djupa sår i själen och kanske t om gjort ärr för all framtid.

Jag är själv drabbad, på mer än ett sätt vilket jag under de senaste åren äntligen börjat berätta om. Det är inte längre en skamfläck på MIG eller en skuld JAG bär. Andra gjorde mig illa och utsatte mig för saker jag definitivt inte ville eller sa ja till. Det spelar ingen roll alls vilka kläder jag hade på mig, om jag var onykter eller i vilket sammanhang det var. Det spelar ingen jäkla roll alls….

Det skrivs som sagt mycket om #metoo och vissa kommentarer visar att trots omfattningen av alla vittnesmål och berättelser så finns det fortfarande människor som tycker att ”det är väl inte så farligt”, ”varför berätta NU om det skett för länge sen”…o s v

Jag kan tala om att det ÄR oerhört viktigt för bearbetning och läkning att berätta, erkänna för sig själv och andra att det skett och att det inte är mitt fel. Att inte berätta är samma sak som att säga till sig själv att det var ok och risken är att man tappar sitt egenvärde och tro på sig själv. Att man slutar säga nej och sätta gränser. Att skammen och skulden blir min att bära livet ut.

Vi behöver alla lyfta blicken och tänka oss hur vi skulle reagera om saker drabbade oss själva eller våra barn. Skulle vi tysta ner då, säga till vår dotter eller son ”Bit ihop, det var inte så farligt. Nu överdriver du väl ändå”. Jag skulle ALDRIG göra det och är så oerhört stolt över alla som vågar berätta, gå vidare och faktiskt visa att det är fan inte är ok med övergrepp, tafsande eller någon typ av kladdande på min kropp som jag inte sagt ja till.

Återigen har vi vuxna ett oerhört stort ansvar i att visa våra barn rätt och fel, konsekvens av handling och hur man uppför sig mot varandra. Förtydliga begrepp som respekt, integritet och lära barn stopp-ord för när andra människor gör saker mot mig som jag känner är obehagligt eller fel. Det här gäller åt alla håll, tjejer och killar.

Metoo ska inte bara vara en grej som flög förbi i slutet av år 2017 utan kräver hårt arbete, att förebygga med samtal hemma och i skolan, stå upp för oss själva och andra när någon drabbas. Det handlar om värderingar i grund och botten. Hur vill jag bli behandlad och därmed också behandla andra…

//Anki

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.